Lintuinfluenssa tulee ja tappaa!

Terroristit käyttävät Internetiä ja siksi koko Internet on verolle pantava... ei kun valvottava!

Bruce Schneier, tunnettu turvallisuusalan konsultti, kutsuu näitä elokuvajuoniuhkiksi (movie plot threat). Kielikuva on osuva.

Maailman turvallisuusuhkat muodostavat eräänlaisen kalaverkon. Terroristien ei tarvitse kuin löytää yksi valvomaton reikä tehdäkseen kolttosensa.  Maailman tuhansista potentiaalisesti ihmisille vaarallisista taudesta vain yhden riittää kehittyä pandemiaksi (sen ei tarvitse olla lintuinfluenssa).

Kun terroristit iskevät metroon, turvallisuusviranomaisten reaktio on yrittää tukkia tuo reikä. Tässä ollaan niin tarkkoja, että poliisit ampuvat yli, konkreettisesti, tappaen viattomia.

On aivan kuin jokaisen katastrofielokuvan jälkeen turvallisuusviranomaiset löisivät päänsä yhteen ja miettisivät, miten estää tuo katastrofi oikeassa elämässä.

Mutta kun niitä potentiaalisia katastrofeja on liikaa.  Ei sen paremmin New Yorkin iskuja kuin Sars-epidemiaa pystytty ennakoimaan saati estämään.

Caton mielestä tämä on hölmöläisten hommaa.

Terrorismin paras torjuntakeino on sen syiden hoitaminen.  Katastrofeja tulee ja menee, ja resurssien parasta käyttöä on niiden seurausten lievittäminen kehittämällä kansainvälistä katastrofiapua sekä globaalilla että paikallistasolla.

Masinoikaa toisianne,

Cato